Fondatori

Cine suntem ?

Ca deschizători de drumuri, marea aspirație a cuplului Romeo și Julia Saleno a fost încă de la început aceea de a dărâma barierele invizibile dintre operă – ca formă de artă – și masele de consumatori profani, initimidați de exigențele unui gen muzical atât de pretențios și deci constant privați de accesul la muzica de bună calitate. Cu intenția curajoasă de a spulbera clișee și de a construi punți de legătură, cuplul Romeo și Julia Saleno reușește așadar să impună cu succes rețeta revoluționară a genului hibrid pop opera, prin care muzica de înaltă clasă devine accesibilă publicului larg.

Tenorul Romeo Saleno și soprana Julia Saleno sunt cântăreți profesioniști de operă, ambii fiind absolveți ai Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, specialitatea Canto și pedagogie vocală. Spirit enciclopedic, tenorul Romeo Saleno studiază de asemenea medicina în cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Romeo: recunoștiință și amintire veșnică:

 • Soacrei mele DANIELA VASILOSCHI pentru ideea deschiderii unui centru destinat nevoilor varstnicilor;
 • Dr. LIVIA ILEANA MARIA DRĂGĂNESCU (Ma mere) pentru susținerea proiectului „Căminul Sf. Dumitru”;
 • Mamei mele MARIA RAFILA ELISABETA ȘĂULEAN, care m-a încurajat și ajutat cu sfaturi bune;
 • Tatălui meu LUCIAN DUMITRU ȘĂULEAN (dec. 2010) pe urmele căruia am pășit la medicină veterinară;
 • Bunicului meu DUMITRU ȘEULEAN (dec. 1944), apărându-și țara în luptele de la Oarba și Iernut în Ardeal, în al doilea război mondial, in memoria caruia cant balada „Mai Ardeal” (dati click aici pentru vizionare).

Amândurora le mulțumesc pentru vocea pe care am moștenit-o, fără de care nu ar fi existat astăzi ROMEO SALENO (nume de botez DUMITRU ȘĂULEAN).

Julia: recunoștiință și amintire veșnică:

 • Bunicului meu Prof. Univ. OCTAVIAN VASILOSCHI (dec. 2008) la 97 ani, provenit dintr-o familie de polonezi stabiliți în jurul anului 1750 în nordul Bucovinei la Solca)  pentru care am deschis acest cămin, fiind primul beneficiar asistat;
 • Le mulțumesc părințiilor mei, tatălui Ing. VASILE BLIDARU şi mama, poeta și scriitoarea DANIELA VASILOSCHI, care mi-au călăuzit pașii pe un drum luminat de dreptate și adevăr;

Străbunicilor:

  • DIMITRIE VASILOSCHI – Preot, absolvent al Scolii de canto de la Cernăuți;
  • DUMITRU BUDA – Colonel, deţinător al Ordinului „Coroana României” cu spade;

Strămoșilor preoți și căntăreți:

 • Unchiului Ioan Vasca – consilier metropolitan, Ministru al Cultelor, rector Academia Teologica din Cluj;
 • Compozitorul Victor Vasilescu, coleg cu Ciprian Porumbescu;
  Vichenti Vasiloschi – preot, cântăreț;
 • Părintele Protoiereu Emilian Vasiloschi (prieten cu Mihail Sadoveanu) – ctitorul bisericii românești de la Berlin unde a înfiinţat un cor bisericesc dirijat de Sergiu Celibidache, pe atunci student la Berlin; a fost înnobilat cu „Meritul Cultural în gradul de Cavaler (Decretul Nr. 247 din 1.II.1943), decorat de către Regele Mihai I al României; în tinerețe a mai activat și ca profesor de muzică.